Haneseth Bodø 60 år

Haneseth Bodø fyller 60 år, 12 desember 2019

Reddet bedriften i siste sekund

Bedriften hadde ikke penger til lønn, og konkurs så ut til å være eneste vei videre. Et banklån løste floken og Haneseth Bodø feirer nå 60 år.

Per Gårseth husker hendelsen i 2001 som om det skulle ha skjedd i går.

- Solrun ringte meg og sa at vi verken hadde penger til lønn eller leverandører. Vi måtte betale leverandørene, ellers var det kroken på døra. Klokken 09 var jeg i banken, og klokken 14 fikk vi 1,5 millioner kroner i lån. Dermed fikk vi gjort opp for oss. Det var dramatisk, minnes styrelederen, som på denne tiden var ansatt i Haneseth Bodø. Nå er han en av fire eiere i den lokalt eide bedriften.

Banken er i dag på tilbudssiden og spør hva de trenger - eller ønsker.

- Vi har i dag bygd opp en solid egenkapital, sier Gårseth.

12. desember 2019 feirer Haneseth Bodø at de er 60 år!

Haneseth Bodø AS feier 60 år. F.v. Ida Blom-Stenbakk, Simon Laugsand, André Fygle, Thore Aalstad, Lasse Jørgensen, Stian Vaag, Kjell Hansen, Thomas Karlsen, Per Gårseth, Roger Jensen og André Johnsløv.  

- Vi måtte gå til streik

De ansatte i Haneseth Bodø føler seg godt tatt vare på. Men slik har det ikke alltid vært. Thore Aalstad husker godt at de ansatte måtte gå til handling for å få ting på stell.

- Det var ikke mobiltelefon da jeg begynte i bedriften. Jeg husker vi hadde personsøker. Da den ga lyd fra seg måtte vi finne en fasttelefon og ringe inn med. Da mobiltelefonene kom var abonnentene dyre - og ledelsen sa vi ansatte måtte betale for dette. Da gikk vi til streik, forteller han.

Streiken ble kortvarig.

- Dagen etterpå dro sjefen ut og kjøpte en hel eske med mobiltelefoner, minnes han.

- Vi hadde tre skrivemaskiner

Tilbake i 2001 var forretningsplanen klar idet Gårseth gikk i banken for å be på sine knær. Planen har siden blitt meislet ut til en suksesshistorie.

-  Samme høst samlet vi oss i Lofoten og laget planer om hvor vi skulle være om ti år. Vi tok vare på det beste - og innførte noe nytt både når det gjaldt teknologi og bedriftskultur. Litt av det vi gjorde var å ha en slagord-konkurranse; hvordan videreutvikle bedriften og hvilken visjon vi skulle ha, forteller Gårseth.

Veksten har siden vært formidabel.

Haneseth har vokst fra en liten, lokal bedrift med ti ansatte - til et nordnorsk konsern med 25 AS'er og 380 ansatte.

- Haneseth hadde ti ansatte i 2001, og vi hadde tre skrivemaskiner. Den gang var vi et lite AS. I dag har Hanseth Bodø 75 ansatte. I hele konsernet har vi 380 ansatte, og 25 AS'er med hovedkontor i Bodø. Omsetningen har økt fra rundt 10 til over 400 millioner kroner årlig, slik at vi har klart målene vi satte oss i 2001, sier han.

Arbeidsbiler for Haneseth Bodø. Foto.

Haneseth Bodø har kjøpt seks nye arbeidsbiler. De første tre har kommet og er snart klare for overlevering. 

Tunge år

Fem av de ansatte har vært med i over 30 år. Thore Aalstad begynte i  bedriften i 1987. Han husker godt årene hvor de ansatte ikke visste om de neste dag ville ha en jobb.

- Jeg begynte her som lærling, rett etter videregående og har vært her hele mitt yrkesaktive liv, forteller Aalstad.

Det samme har fire av hans kolleger. 

Alle husker omstillingen i 2001 med glede.

- Jeg husker det snudde fort til overskudd, forteller Aalstad.

En av årsakene var forretningplanen, som de ansatte var med på å utforme.

De ansatte har siden vært med i både planer og videre utvikling. Den videre veksten har samtidig ikke blitt lånefinansiert. 

- Vi har tjent pengene først. Deretter har vi investert. I 2001 var Haneseth kun i Bodø. Første utenbys etablering ble gjort i Harstad i 2004. Resten har kommet etter hvert - med en ny etablering nesten hvert år. I 2018 etablerte vi fire nye bedrifter. Disse var Haneseth Fauske - og tre rørleggerbedrifter, sier Gårseth, som i dag er konsern- og styreleder i Hanesethgruppen.

Driftssjef Steinar Nesheim og daglig leder Kjell Hansen. Foto.

Driftssjef Steinar Nesheim og daglig leder Kjell Hansen er fornøyd med de første tre bilene som snart er klare til overlevering, ferdig utstyrt. 

Haneseth Bodø AS. Disse har jobbet i bedriften i rundt 30 år og mer. F.v. Terje Strand, Per-Jan Skeibu, Nils Thorshaug og Thore Aalstad. 

Digital totalleverandør

Konsernet Hanesethgruppen har ikke tenkt å stoppe der. Planarbeidet de innførte i 2001 er videreført. En ny tiårsplan er nå på bordet. 

- Vi planlegger for videre vekst. Vi har satt oss noen mål fram til 2022, sier Gårseth.

Bedriften gikk tidligere i år online med sine montører. Dette for å bedre kommunikasjonen og kvalitetssikre arbeidet. Dette har bidratt til at Haneseth Bodø  nå har utviklet bedriften til å bli en digital, totalteknisk leverandør.

Les artikkelen «Haneseth går online med sine montører» på an.no

Ble slitne av å sykle

I 1959 hadde ikke de ansatte i Haneseth arbeidsbiler tilgjengelig. Det betydde at trøsykler var eneste alternativ for transport.

- I styrepapirene fra den gang ser jeg at tillitsvalgte tok opp at de ansatte ble slitne av å sykle. De ønsket derfor at ledelsen gikk til innkjøp av biler. Styret sa ja, og gikk til innkjøp av en Morris Mini, forteller styreleder Per Gårseth.

12. desember 1959

Eventyret startet 12. desember 1959, da Knut Haneseth etablerte det som den gang var en familiebedrift under navnet Haneseth Elektroentreprenør. 

Den gang var Haneseth en familieeid bedrift ved at både bror, datter og sønn også jobbet i bedriften.

- Jeg begynte hos Knut Haneseth. Da var vi 17 mann ute, og bedriften var en ren elektrobedrift. Før dette hadde også Haneseth butikk, men denne var nedlagt før jeg begynte, forteller Aalstad, som var 19 år da han begynte i Haneseth.

I årene etterpå har det vært mange faser i utviklingen. En av dem var inntoget av mobiltelefonen.

- Jeg husker vi skulle lære oss å bruke den. Da satt vi på kontoret og røyket mens vi satte oss inn i bruken. Men vi var noen som i denne tiden kom fra Siemens. De lå langt fremme teknologisk, og vi startet da digitaliseringen i Haneseth. Dette var rundt år 2001, forteller daglig leder i Haneseth Bodø, Kjell Hansen.

Folk skal trives på jobb. Vi skal ha trivelige lokaler og bilene skal være i orden

Firmatur til Riga

Dagens ledelse ser på de ansatte i bedriften som selve grunnmuren. Hva passer vel da bedre for en 60-åring enn å ta med alle ansatte på jubileumstur?

- Vi feirer ved å ta alle med til Riga i Latvia en langhelg, forteller Hansen.

De ansatte er tatt med på tur tidligere.

- Da vi feiret at vi var 50 år ble alle med til Tallin i Estland, forteller Hansen.

... og for 30 år siden feiret vi på Odd Fellow, kommenterer Aalstad.

- Vi tar gjerne i bruk ny teknologi

Hansen er en av de fire eierne som i 2001 berget Haneseth Bodø. Disse er i tillegg Per Gårseth, Steinar Nesheim og Roy Ove Espe.

Driften er i dag mer enn solid.

Vi har et mål om å være byens beste arbeidsplass og det forplikter

- Haneseth Bodø er i dag en moderne elektroentreprenør delt opp i fem avdelinger, herunder ei for service – det er ca 30 servicebiler som kjører rundt i Bodø og omegn hver dag og hjelper private og bedrifter med store og små oppdrag, fra en ekstra stikkontakt i stua til Kari og Ola Normann til større installasjoner som butikker og ombygginger. Vi har en egen boligavdeling som er spesialisert på boliger, hytter, garasjer og lignende, og en kommunikasjon og sikkerhetsavdeling som driver med brannalarmer, innbruddsalarm, adgangskontroll, fiberinstallasjoner, datanettverk og alt av svakstrøm, forteller Hansen.

Haneseth Bodø har en stor prosjektavdeling som driver med store  prosjekter som Ramsalt, The Storm, Fylkesmannens nye lokaler og kontorbygget BIG på Firkanten i Bodø.

- Vi er tilsammen 18 administrative stillinger i administrasjonen og 57 montører og lærlinger. Vi har et godt omdømme, noe som bidrar til at bedriften ofte tiltrekker seg de beste medarbeiderne og lojale kunder. Den som ikke er omstillingsdyktig i denne bransjen og tror at gamle sannheter om forretningsdrift og teknologier skal gjelde i fremtiden bli å tape, her er det kort vei mellom idé og iverksettelse av løsninger, vi snur oss veldig raskt i Haneseth og tar gjerne i bruk ny teknologi, sier Hansen.

De ansatte er grunnmuren

Haneseth Bodø tar vare på de ansatte. Det budsjetteres årlig med en sum til sosiale arrangement - og det tilbys etterutdanning.

- Flinke folk som har jobbet her lenge har fått etterutdanning på Teknisk Fagskole. Karriereveien her er god. Vi har strategiske møter hvert år, hvor de ansatte er med. Det som bestemmes her settes ut i live, forteller daglig leder Kjell Hansen.

Thore Aalstad nikker bekreftende.

- De tar også de ansatte med på råd, sier han.

Også ledere får tilbud om videreutdanning.

- Vi har hatt flere ledere med i Nordnorsk Lederutvikling, sier styreleder Per Gårseth.

Haneseth Bodø AS

Haneseth Bodø AS ble etablert i 1959 og det var her det hele startet med en bedrift på ca. 10 ansatte. I dag er vi i Bodø 75 ansatte og inngår i Haneseth Gruppen med hovedkontor i Bodø.

Haneseth er en slagkraftig nordnorsk aktør innen elektroinstallasjon, automasjon, ventilasjon, rør, høyspent, små-kraftverk, kommunikasjon og sikkerhet.

Haneseth Gruppen dekker Nord-Norge og har i 2019 passert 380 ansatte. Haneseth Gruppen har sentral godkjenning med ansvarsrett for prosjektering og utførelse i høyeste tiltaksklasse innenfor brann og nødlys. Haneseth Gruppen er også autorisert Ekom installatør og sertifisert fiberinstallatør. Vi har sentral godkjenning i tiltaksklasse 3 for prosjektering og utførelse.

Les artikkelen «Reddet bedriften i siste sekund» på an.no

bodo.haneseth.no

E-post:  post@haneseth.no

Telefon:  75 53 50 50

Haneseth Bodø på Facebook

Daglig leder Kjell Hansen og driftssjef Steinar Nesheim. Foto.